Technische publicaties, nieuws en  informatie
Deze pagina is bedoeld voor zeilers die meer specifieke informatie over zeilen in het algemeen zoeken. Jouw suggesties voor informatie over boottechniek, weer, veiligheid, wedstrijden, communicatie, vaarregels e.d. zijn van harte welkom: emil.schmitz@casema.nl
Voor forums over deze onderwerpen: 
forums
   
 
Weet je weetje: Clinic Coen Meerbach
Coen Meerbach heeft de basis gelegd met een introotje over de techniek van het zeilen. Zie bijlage. Wordt vervolgd...........
 
Veiligheid  
 • Onderkoeling: een onderwerp dat blijvende aandacht behoeft; zie
 
 • Veiligheid in de trapeze: voorkomen is beter dan genezen
  (bericht van albert augustijn)

  Ik las laatst een berichtje in de waterkampioen, (
  zie bijlage ) dat toch wel mijn  aandacht trok. Het is belangrijk dat catamaranzeilers zich er bewust van zijn dat catamaran zeilen niet altijd even veilig is, gezien dit bericht.
  Om toch zo veilig mogelijk te zeilen is het volgens mij belangrijk om de nodige veiligheidsmiddelen bij zich te hebben bijv. in het vakje van je zwemvest, waaronder vuurpijlen en zeer zeker een goed mes om onder water touw te kunnen doorsnijden.
  Ik zelf ga niet het water op zonder deze redmiddelen,omdat ik meestal alleen zeil. Als hulpmiddel heb ik een ringetje aan het uiteinde van het snijgedeelte van mijn mes gemonteerd om in een panieksituatie, want dat is het als je vast zit onder je trampoline, het mes snel te kunnen gebruiken indien nodig. Ik wil met dit bericht uiteraard het plezier van het catamaranzeilen niet verminderen, maar zoals het spreekwoord zegt: voorkomen is beter dan genezen.
  Natuurlijk wens ik iedereen een veilige en behouden vaart. ( zie bijlage )
   
 
Uitrusting, verzekeringen enzo
Catamarans richten zonder 2e man  
Een richttechniek die je niet mag missen. Een goed verhaal van Alfred de Jong voor solisten; zeil je solo en je kan je cat niet richten ? Alfred geeft in en outs voor een hulpconstructie. Werkt perfect. Lees méér. Details ? Klik foto.
 

- 

Opbouwtechnieken voor solisten  
Barry de Groot heeft éénmansboot Nacra 4,5 en vaart derhalve vrijwel altijd alleen. Hij heeft allerhande technieken, of zo je wilt hulpmiddeltjes en trucjes uitgevonden die het hem mogelijk maken om zijn boot ook helemaal alleen op te bouwen en af te breken. Hij wil andere catzeilers graag van dienst zijn met zijn ideeën en heeft daarvoor een zeer instructief verhaal gemaakt waarin vooral met foto's en korte teksten uitleg wordt gegeven over die kleine handigheden. We willen zeker niet nalaten hem zeer nadrukkelijk te bedanken voor de gigantische voorbereiding en uitwerking van deze informatie. Voor syllabus klik foto.
http://www.youtube.com/watch?
   
Boottechniek  
 • Alfred de Jong  doet een lange serie aanpassingen aan zijn cat (Nacra F17) uit de doeken; leer van zijn pdf-je van februari 2011 en zijn foto's; klik op foto's voor vergroting

 
         
 
   
Techniek accessoires  
 • Je nieuwste speeltje voor op het water. De Navman M300 geeft voortdurend je juist(gps)plaats en koers aan. Aan de hand van twee plaatsen wordt je snelheid berekend. Na optimalisering van alle trimmogelijkheden wordt de beste snelheid aangegeven. Meer beschrijvende informatie.
Vaartechniek, games enzo  
 • Revolutionaire instructie catamaranzeilen op  5 uur DVD, verkrijgbaar via Catmagazine: Een absolute “ must have” waar in de Catamaranwereld op een waanzinnig goede manier vertolkt wordt en aan te raden voor iedereen die iets met catzeilen te maken heeft !  Voor méér info:  http://www.catmagazine.nl/
 • Algemene vaartips / tonnen.htm
Seinvlaggen
 •  
Knopen  
Woordenboeken enzo  
Catmagazines en websites